Vil du gerne have en elbil? Men skal det så også være med den præmis, at du kan oplade den derhjemme? Det forstår vi godt, da det gør hverdagen noget nemmere. Det kræver dog, at dine elinstallationer kan holde til belastningen. Derfor kan du ikke bare bruge en helt almindelig stikkontakt. Hvad gør du så? Det guider vi dig til her.
Det bliver mere og mere almindeligt at købe en bil, der enten kører helt eller delvist på el. Det betyder også, at der er mange, der har behov for at kunne lade bilen op derhjemme, når den ikke er i brug.
Hvad der dog er med en elbil er, at den ikke bare kan lades op gennem den almindelige stikkontakt. For belastningen er for stor. For at få en sikker opladning skal der derfor en speciel installation til, som skal udføres af en elinstallatør.
Få lavet et separat system til elbilen
For at få en sikker opladning med en elbil, skal installation hele vejen fra eltavlen til eludtaget eller ladestationen ved bilen være lavet sikkert og i det, der kaldes for et ubrudt kredsløb. Det er her, en autoriseret elinstallatør kommer ind i billedet. For han vil kunne se, hvad det kræver i dit hjem.
Den optimale løsning er som regel det, der bliver betegnet som et separat system med egen HPFI-afbryder og sikringsgruppe. Det betyder mere specifikt, at du beholder det eksisterende elsystem til husholdningsapparaterne, og at der til elbilen bliver lavet et system, som kun håndterer strømmen til elbilen.
Få lavet det rette eludtag
I forbindelse med en ny elinstallation skal der også laves et eludtag. Dette skal naturligvis også være i orden og sikkert, så du undgår at have en farlig installation. Udtaget skal være af typen CEE, hvilket også er, hvad der bruges på bådpladser eller campingpladser. Denne form for udtag giver mulighed for at håndtere effekten og den langvarige belastning, der bliver påført, mens bilen lader.
Når den er monteret, kan du gå videre med en ladeboks.
Få en ladeboks
For at kunne oplade elbilen skal du have en ladeboks eller en ladestander. Mange husejere vælger at få en ladeboks, da denne er mindre synlig og kan placeres på væggen sammen med eludtaget. Når du skal placere eludtaget eller ladeboksen, skal du tage højde for, at ladeporten eller stikket er inden for rækkevidde. Ledningen er som regel omkring fem meter, hvorfor installationen skal placeres i en passende afstand i forhold til dette.
En ladeboks er lavet til at kunne sidde ubeskyttet på en husvæg. Den vil derfor godt kunne klare vind og vejr. Dog er det mest optimale naturligvis at placere den et sted, hvor den kan hænge tørt og beskyttet.
Der findes flere forskellige typer af ladebokse, som du kan vælge mellem. Det kan være godt givet ud med noget rådgivning, så du er sikker på at vælge det rette. Du kan både eje og leje en ladeboks alt efter, hvad du er til, eller hvad du finder økonomisk og praktisk fornuftigt.