Sanserum og sanseintegration: Det er kun fantasien der sætter grænser

I de seneste mange år er betegnelsen ‘sanserum’ blevet et velintegreret fænomen indenfor pleje og omsorg af mennesker med funktionsnedsættelse. Et sanserum er et lokale, som indrettes med sansestimulerende artikler der har til formål at berolige, mens man pirrer de nervebaner som stimulerer forskellige sanseindtryk.

 

Hvad er et sanserum og hvordan fungerer det?

At træde ind i et sanserum er en vidunderlig fornemmelse. Filosofien bag stammer fra Holland hvor konceptet snoezelen opstod i 1989. Det hollandske udtryk genkender vi fra engelsk, som betyder ‘at snooze’, altså at udsætte vækkeuret. Det er netop denne døsige og mediterende fornemmelse, som skyller indover dig når du befinder sig i et sanserum. Du kan lægge dig ned på en madras og kigge på boblerør som skifter farve i rolige bevægelser. Musikken er beroligende, som i et massagerum og i loftet blinker en smuk stjernehimmel. Sanserummet fylder dig op med velbehag og der er en omsorg forbundet med denne sansestimuli. På mange måder er et sanserum et stort kram til sjælen.

Hvordan opsættes sanserummet?

Et sanserum bør altid indrettes i samarbejde med en konsulent, som er fagperson på området. Virksomheden MultiCare sender fx en dygtig medarbejder ud, som tager mål og taler med terapeuten om behov og ønsker. Herfra hjembestilles eller specialfremstilles de produkter, som man er blevet enige om og så opstiller han dernæst rummet. Der køres tests og justeres indtil den færdige sanseintegration står klar til at skabe de gode oplevelser.

Hvad bør man være opmærksom på?

Når man skaber et sanserum er det først og fremmest vigtigt, at man tager afsæt i brugernes behov. Alle mennesker er forskellige og stimuleres således forskelligt. Ofte skal et sanserum benyttes til flere brugere og derfor bør produkterne integreres ud fra et mål om at de kan stimulere flere sanser ad gangen og ramme flest mulige typer af brugere.

Eksempler på sansestimuli og produkter

I et sanserum arbejdes der i særlig høj grad med vibration, lyd og musik og lys. Der findes række produkter som er brugervenlige for både plejer og bruger til disse formål. Alle produkter sikre og forsvarlige at bruge. Et sanserum er mere end sanser – det er også leg, føling, nysgerrighed og sjov. Særligt for børn og barnlige sjæle er boblebadet skægt.

Hvem henvender et sanserum sig til?

Et sanserum har en helende indvirkning på mennesker, som lider af ADHD, autisme og fysiske og psykiske handicap – men kan også benyttes af børn og voksne som er helt raske. Grundideen er at stimulere sanser og det kan vi alle have behov for i en verden hvor stress er blevet en folkesygdom.

Er du interesseret i at høre/læse mere om sanserum?

Jeg vil først og fremmest henvise til virksomheden MultiCare hvis du skal have lavet et sanserum i din institution. Virksomheden har et specialværksted og de kan lave ALT. Derudover vil jeg anbefale at du naturligvis altid indhenter tilbud fra flere. Vær’ dog kritisk i din jagt på et nyt sanserum og forlang kun det bedste. Det har dine brugere fortjent.

Skriv en kommentar